Visoko kakovostni kuhinjski aparati
razviti za vas v Avstraliji
 
"Kot pravi star pregovor: plačamo za KAKOVOST in KAKOVOST traja dolgo časa" - Justin Chellis, Ayr, Queensland.

Pogosto zastavljena vprašanja o počasnem sokovniku Optimum

Dobra izhodiščna točka je naš video Spoznajte svoj sokovnik Optimum!


Kakšna je razlika med fino mrežico, mrežico z večjimi odprtinami in slepo ploščo (brez lukenj)?

Sokovnik ima fino mrežico za težja opravila (ULTEM/PEI material), grobo mrežico za mehko proizvodnjo, vključno s sadjem (najlonski material).

Fina mrežica ima luknje, ki so manjše, da v sok pride manj pulpe. Groba mrežica zagotavlja veliko večjo količino pulpe. (v sok preide precej vlaknine)

V večini primerov lahko fino mrežico uporabljate vsakokrat, razen če želite več soka z več sadne pulpe, ampak to je zadeva osebne izbire.

Slepa plošča, brez lukenj, ki jo včasih imenujemo homogenizacijska plošča (ULTEM/PEI material) se uporablja za izdelavo masla iz oreščkov, sladoledov in otroške hrane in iz pulpe ne ločuje tekočin.

Namigi o uporabi Optimum 400 in kako se izognemo blokiranju, ko zmanjšujemo delež pulpe:

Nasvet št. 1) Ne pritiskajte in suvajte hrane v sokovnik

Večina od nas je pripravljala sok na star način, z napravami za centrifugalno iztiskanje soka. Če se spomnite, ti stroji zahtevajo močno pritiskanje hrane vanje in omogočajo uporabo velikih kosov, kot so cela jabolka. Korenček in jabolka je bilo treba kar močno pritisniti v vrteče rezilo, da so se zmleli v majhne, leteče koščke.

Takšne močne sile pri sokovnikih Optimum ali katerem koli drugem počasnem sokovniku ne uporabljajte. Tu ni vrtečega rezila in tu se ne izvaja nobenega vrtečega strganja. Nobeno pritiskanje ni potrebno. Namesto tega naj hrana preprosto pade v vrteči polž. Praktično ni več potrebna nobena sila in potiskanje več hrane v napravo lahko povzroči, da presežek rastlinske mase zamaši polža, kar povzroči zlivanje pulpe v vaš sok, ali pa se sokovnik zamaši.

Pri iztiskanju soka trav, naenkrat napolnite sokovnik Optimum z majhno količino trave, narezane na približno 3cm koščke. To zagotavlja, da preostanki zlahka pridejo skozi vratca za ostanke. Ni vam treba "zgnesti" trave v kepo. Pravzaprav lahko počasi vstavljate majhne šopke travnih bilk, koriandra, peteršilja, ohrovta, špinače in druge listnate zelenjave brez nepotrebne sile.

Pomemben nasvet za veliko listnato, žilavo ali vlaknasto zelenjavo: ločite liste od stebla, razrežite oba dela lista in steblo v 3-5 cm kose in jih nežno vstavite v sokovnik, in pustite, da polž povleče sestavine v sokovnik. S tlačilom le nežno potisnite, samo če je to potrebno.

Nasvet št. 2) Najprej iztisnite sok iz rastlin z malo vlaknine in rastline z veliko vlaknine nazadnje

To je zelo pomemben nasvet: Če boste iztiskali sok iz rastlin z veliko vlaknine, kot sta zelena ali špinača, jim iztisnite sok nazadnje! Zakaj? Ker se vlakna v zeleni rada nabira v izmetnih vratcih na spodnjem delu iztiskalnega polža. Če se ta vratca zamašijo, se bo pojavilo "preplavljanje pulpe", zaradi česar bo pulpa prehajala v sok. Če boste sledili nasvetu št. 1, boste možnosti, da se to zgodi, zmanjšali na minimum.

Dokler vratca za odmet ostanejo odprta, bo količina pulpe v soku minimalna. Najboljši način za to je, da najprej iztisnete sok iz zelenjave in sadja z malo vlaknine: jabolk, korenja, itd, in prihranite žilave in vlakninaste rastline za konec. Tako boste imeli veliko boljše rezultate, če vas skrbi količina vlaknine v končnem soku.

OPOMBA: Če nameravate iztiskati velike količine soka in vas ne moti zelo majhna količina pulpe v soku, imate na voljo drugo možnost (da zagotovite, da ne blokirate sokovnika), tako da izmenjujete listnato zelenje in vlakninaste sestavine s tršimi elementi, kot je korenje in pesa.
 

Nasvet št. 3) Pravilno vstavite rdeči vtikač

Prepričajte se, da je rdeč gumijast priključek/jeziček/zamašek na spodnji strani posode za iztiskanje soka pravilno vstavljen v njegovo režo. Ta del je mogoče odstraniti, da si pomagamo pri čiščenju, vendar ga pogosto ne vstavimo pravilno nazaj. Deluje kot pritiskalna točka, ki zagotovi iztiskanje pulpe skozi vratca za izmet.

Nasvet št. 4) Iztiskanje soka

Če imate še vedno preveč pulpe v soku, sok preprosto ponovno prelijte skozi aparat in ugotovili boste, da je skoraj vsa pulpa odstranjena, ko gre drugič skozi.

Prav tako ga lahko prelijete skozi vrečko za mleko iz oreškov, ampak to traja dlje časa in stane več truda.

 

Uporaba pipe sokovnika:

Pipa sokovnika ponuja nekaj dodatnih funkcij vašega sokovnika Optimum. Ko je pravilno nameščena, lahko začnete z iztiskanjem soka z zaprto pipo. To omogoča funkcijo mešanja, s čimer lahko iztisnete sok iz vseh sestavin in napolnite posodo (do 300ml) z vašo najljubšo mešanico. Ko bo iz vaše hrane sok iztisnjen, preprosto odprite pipo in sprostite mešanico soka v kozarec, kar zmanjšuje penjenje. Z avtomatskim izmetom pulpe, lahko še vedno neprekinjeno iztiskate sok, dokler ni posoda polna, odlijete sok in nato nadaljujete z iztiskanjem soka. Funkcija mešanja tudi izboljša rezultate pri mleku iz oreščkov.


Kako dolgo naj namakam mandlje za izdelavo mandljevega mleka?

Priporočamo namakanje najmanj 6 ur, s tem, da je 12-14 optimalno. Vodo za namakanje morate zamenjati (in priporočeno je tudi filtriranje) vsakih 12 ur.

Če ste vodo redno menjali, jih lahko pustite daljši čas, vendar pogosto fermentirajo zaradi toplote in okoljskih razmer.

Kot je postopek namakanja namenjen temu, da posnema naravo in deževje, lahko po začetnem času namakanja vzamete mandlje ven in jih kalite (s pomočjo kalilnika ali tako, da jih položite v vrečko za mleko iz oreškov in položite v kozarec in sperite vsakih 12 ur) in pognali bodo mali repki, če ste le uporabili kakovostne mandlje. Vendar pa je predolgo namakanje ni priporočljivo.

 

Kakšne so dimenzije sokovnika Optimum 400?

Višina: 46 cm
Širina: 18 cm
Dolžina: 23 cm
Dimenzije vratc: 3,5 x 5,5 cm

Copyright Athena Solutions Pty Ltd

Kontaktne informacije

  • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
    Unit 1/ 24, London Drive,
    Bayswater VIC 3153,
    Australia
  • ID za DDV : NL 824103099B01
    Storitve za stranke : [email protected]

INSTAGRAM